Sprawdź jak możesz kupić włoską kawę w sieci

Sprawdź jak możesz kupić włoską kawę w sieci czyli kawa do gastronomii ednak pojawia się tylko jedna myśl. Napić się dobrej kawy. No tak. Co zrobimy, kiedy takowego towaru w domu nie mamy, a do sklepu nie ma zbytnio czasu, aby się wybrać ponieważ musimy się pojawić w pra

Dodane: 18-02-2020 06:17
Sprawdź jak możesz kupić włoską kawę w sieci

kawa do gastronomii


Niestety tak silnej woli nie mamy

Jesteś pewnie ciekaw drogi czytelniku, o czym myśli przeciętny człowiek, kiedy wstanie rano. To też w zależności od porannych upodobań. Przeważnie jednak pojawia się tylko jedna myśl. Napić się dobrej kawy. No tak. Co zrobimy, kiedy takowego towaru w domu nie mamy, a do sklepu nie ma zbytnio czasu, aby się wybrać ponieważ musimy się pojawić w pracy? Nie ma innego wyjścia, jak tylko przecierpieć i dopiero na miejscu wykonywania swoich obowiązków zawodowych można zrealizować to pragnienie lub jeśli mamy odpowiednio silną wolę przecierpieć cały dzień i dopiero wtedy usiąść do degustacji. Niestety tak silnej woli nie mamy. Pewna grupka ludzi pracujących w jednej z firm utknęła na drodze pomiędzy miastami ponieważ mikrobus, którym podróżowali uległ awarii i nic nie wskazywało na to, aby została ona w porę usunięta. Naprawa tego samochodu trwała bardzo długo. Dlatego też gdy już przybyli na miejsce, jakie było zdziwienie szefa, gdy pierwsze co usłyszał podczas wejścia ekipy do zakładu pracy było gromkie zawołanie: "Kawa. Kawa. Kawa." Na korytarzu stały dwa potężne ekspresy do kawy. Szybko zapach tego aromatycznego napoju rozszedł się po firmie. Nagle jeden z pracowników stwierdził: "Szefie. Dziś mi nawet nie przeszkadza, że to jest kawa włoska. Jaka by nie była, to zawsze jednak kawa." Tak to się dzieje z typowymi kawożłopami. W sytuacji kryzysowej nie przeszkadza im to, że nie jest to ich ulubiony napój. Ważne jest poczucie nasycenia się jakimkolwiek już aromatem, byle byłoby to coś kawowego.


Mleko do kawy powinno mieć wysoką

Lubisz rozpocząć dzień od filiżanki mocnego espresso? A może wolisz mleczne cappucino? Deserowe latte machiatto na tarasie to twój sposób na cudowne popołudnie? Nic prostszego! I ty możesz poczuć się jak we włoskiej kawiarni.
Kawa włoska jest uznawana przez smakoszy za jedną z lepszych. To właśnie włosi wymyślili kawę ze spienionym mlekiem. W ten sposób umilają sobie sjestę.
Popularne ekspresy do kawy pomogą nam w wyczarowaniu tego napoju. Nie jest to trudne, pod warunkiem, że będziemy dbać o jakość produktów użytych do sporządzenia cappucino.
Mleko do kawy powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu, ponieważ takie mleko lepiej się spienia. Odtłuszczone mleko oraz mleka roślinne również da się spienić, ale ta pianka będzie lżejsza i szybciej opadnie. Mleko, które chcemy spienić musi być odpowiednio schłodzone. Wlewamy je do metalowego dzbanuszka do spieniania i umieszczamy pod specjalną dyszą, z której wydobywa się gorąca para. Prawie wszystkie ciśnieniowe ekspresy do kawy posiadają taką dyszę. Poziom mleka w dzbanuszku nie powinien przekraczać 1/3 wysokości naczynia, ponieważ podczas spieniania mleko podwoi swą objętość. Czas spieniania mleka za pomocą dyszy w ekspresie to ok. 25 sec.
Jeśli nasz ekspres nie posiada takiej dyszy, należy lekko podgrzać mleko w garnuszku i spienić go za pomocą miksera lub specjalnej miotełki do spieniania mleka. Można to też zrobić w całkiem awangardowy sposób - wlewamy ciepłe mleko do słoika, zakręcamy i potrząsamy jak shakerem do czasu, aż uzyskamy delikatną mleczną piankę.
Teraz wystarczy do kubka dodać espresso i pyszna kawa włoska gotowa.


chcąc napić się espresso wystarczy że

kawa do gastronomii

Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.

W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.

Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.


Kawa nerwy uspokoiła chociaż nie był

Kiedy w pracy młyn, szef nie ma dobrego humoru, komputery nie pracują jak powinny ponieważ informatyk stwierdził poważną awarię, myślisz: "Co teraz robić. Praca nie wchodzi w grę, wyjść też nigdzie nie wyjdziesz, godziny pracy się nie skończyły. Wypadałoby napić się czegoś. Masz w firmie dystrybutor wody, ale ile można pić samą wodę. Nagle olśniło. Kawa. To jest to, czego mi teraz potrzeba. Zmierzasz do pomieszczenia, w którym są zainstalowane 3 duże ekspresy do kawy, ale jak się nagle okazuje nie działają. Z tego wszystkiego idziesz do biura szefa i meldujesz mu o całej sprawie. Szef nie wiele myśląc mówi: "Dziś to ja zapraszam na kawę. Kawa włoska może być?" Ty oczywiście zdziwiony, bo raczej spodziewasz się, że szef będzie poirytowany zgłoszeniem wydawałoby się błahego problemu ponieważ ma w tej chwili na swojej głowie awarię systemu, a tu miła niespodzianka. Sam dyrektor zaprasza Cię na kawę. Jeszcze na dodatek dodaje z uśmiechem na twarzy: "Drogi Panie. Już zgłosiłem awarię ekspresów. Zaraz przyjedzie serwis i postara się jak najszybciej tę usterkę usunąć." Cóż może być lepszego? Szef stawia kawę, ekspresy naprawione, a jeszcze kiedy zapytasz o naprawę komputerów powie: "Dziś możemy mieć duże problemy z systemem, ale jutro trzeba będzie nadrobić zaległości." Ten jutrzejszy dzień tak bardzo Cię nie przeraża. Żyjesz wtedy chwilą, nie martwiąc się o nic. Kawa nerwy uspokoiła, chociaż nie był to preferowany przez Ciebie gatunek tego napoju, ale najważniejsze, że miałeś względny spokój. Szef się nie czepiał, ty w pracy jak nigdy odpocząłeś, wszystko przebiegło spokojnie. Gdyby tak się zastanowić, można by powiedzieć: Tak może wyglądać cały dzień pracy.


Czas tylko dla nas... Obecnie na sklepowych

Parzona kawa o poranku to prawdziwy rarytas. Deser dla podniebienia. Chwila zapomnienia, relaksu. Czas tylko dla nas...

Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć kawy rozpuszczalne oraz kawy ziarniste. Oczywiście prawdziwy aromat, oryginalność smaku znajdziemy wyłącznie w kawach ziarnistych, a ekspresy do kawy ułatwiają nam codzienne przygotowanie tej recepruty. Dodam, że kawa włoska, cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Cappucino, włosi pijają od rana. W ciągu dnia, najlepsza dla nich jest kawa latte lub mocniejsze espresso. Kawa włoska ma głębie smaku. Jej oryginalność doceniają wszyscy fani kawy. Ci, dla których espresso jest nieco za mocne, mogą spróbować kawy "americano" ponieważ jest podawana w formie bardziej rozcieńczonej.
Ekspresy do kawy są tańsze i droższe, ale przy wyborze idealnego urządzenia warto zwrócić uwagę na design, możliwość parzenia kawy z ciepłym mlekiem, oraz jakie rodzaje kawy możemy przygotowywać. Kawa włoska ma bardzo dużo alternatyw w przepisach. Przyrządzenie idealnego napoju, dla niektórych nie jest oczywiste, w związku z czym ekspresy do kawy będą dobrymi inwestycjami. Warto pamiętać aby kupować sprawdzoną, ziarnistą kawę. Nie da się jej porównać do kawy rozpuszczalnej. Jeśli preferujemy subtelniejszy smak, wybieramy ziarenka jaśniejsze. Ważne aby ziarna miały głębię koloru. Przy zakupie kawy powinniśmy zwrócić uwagę na szczelność opakowania. Na koniec należy pamiętać, że kawa pita jako czyste espresso powinna mieć lepszą jakość niż kawa parzona w cappuccino.