Różne rodzaje kawy do ekspresu

Różne rodzaje kawy do ekspresu czyli włoska kawa do hotelu m tak szerokim, że ma wiele pasjonatów. Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to

Dodane: 23-01-2020 05:50
Różne rodzaje kawy do ekspresu

włoska kawa do hotelu


Ekspresy oraz rodzaje kaw

Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.

Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.

Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.

Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.


Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


Kawa w Polsce

włoska kawa do hotelu

Kawa sprowadzana do Polski ponad sto lat temu nie wyglądała tak, jak wygląda obecnie. Do kraju sprowadzali ją pierwotnie kupcy handlujący przysłowiowym mydłem i powidłem, czyli wszystkim. I sprzedawali kawę w postaci surowej. A to oznacza, że nie była ona palona. I każdy kto nabył kawę musiał osobiście ją palić. Było tak aż do końca dziewiętnastego wieku. Każdy majętniejszy dom posiadał w swojej kuchni specjalną maszynkę do kawy. Wielu ludzi nie potrafiło jednak poprawnie palić kawy i dlatego chętnie wybierało się na nią do kawiarni. Dziś również chodzimy do kawiarni na kawę i często zamawiamy kawę w restauracji, lecz nie dlatego, że nie mamy jej palonej. A dlatego, że przy kawiarnie stały się miejscem spotkań towarzyskich. Jest tam serwowana kawa włoska i wiele innych. Są w kawiarni ekspresy do kawy i możemy się napić kawy z ekspresu. A przy tym spotkać się z przyjaciółmi lub załatwić jakiś interes. Gdzie uprawiana jest kawa? Dziś kawę uprawia się w ponad siedemdziesięciu regionach świata. Wszędzie tam, gdzie istnieje strefa tropikalna. A więc w Azji, Afryce, Oceanii i obu Amerykach. Na uprawie kawy nie można zarobić łatwo i szybko. Gdyż kawowiec daje pierwsze owoce dopiero w trzecim lub czwartym roku.


Komu z nas nie marzy się

Ekspresy do kawy z roku na rok zyskują na popularności. Trudno się dziwić, są one bowiem wyjątkowym urządzeniem. Komu z nas nie marzy się kawa włoska w ogródku kawiarnianym z widokiem na morze? Dziś możemy poczuć choć namiastkę tego doświadczenia, nie wychodząc nawet z domu! Wystarczy włączyć ekspres, dostarczyć mu wody, nasypać zmielonej kawy do kolby i...cieszyć się najpiękniejszym zapachem poranka! W sklepach stacjonarnych oraz internetowych istnieje ogromny wybór różnego rodzaju ekspresów. Ciśnieniowe, przelewowe, czy też takie, do których możemy włożyć gotowe kapsułki. Ceny owych urządzeń również są bardzo zróżnicowane. Najtańszy ekspres możemy kupić nawet za 100-200 złotych, lecz można znaleźć, które warte są tysiące! Czy sa one warte swojej ceny? Cóż, odpowiedź brzmi...to zależy. Od tego, jak często pijesz kawę, jak liczna jest Twoja rodzina (być może chętnie zrobiłbyś kilka kaw naraz?), czy też od tego, jak wielkim koneserem kawy jesteś i czy lubisz "z mleczkiem czy bez" ;) Jedno jest pewne - ekspres do kawy to dobra inwestycja i - o ile zakup będzie przemyślany - na pewno nie będziesz jej załować!


kardamonem lub cynamonem

Dlaczego tak wiele osób na całym świecie docenia wyjątkowy smak kawy? Odpowiedź wydaje się oczywista. To pyszny napój, który nieco nas uzależnia, ale bez przesady. Warto o niej pamiętać każdego dnia, ponieważ zawiera naturalne antyoksydanty i reguluje ciśnienie krwi.

Osoby z nadciśnieniem powinny uważać z tym napojem, chociaż nie powinna ona zrobić krzywdy. Dobrze jest w razie wątpliwości poradzić się lekarza. Część osób pije kawę gorzką, a inni słodką. Doskonałą alternatywą dla cukru jest miód lub stewia. Jeśli komuś przeszkadza ich smak, sprawdzi się również doskonale ksylitol lub erytrol. Kiedy chcemy sprawić sobie prezent, warto przejrzeć ekspresy do kawy, które są dostępne w sklepach internetowych i stacjonarnych. Zazwyczaj to właśnie w sieci szukamy informacji o interesujących nas produktach. Kawa włoska przygotowana w tradycyjny sposób może skutecznie poprawić nam nastrój i dodać energii. Dobrze przyrządzona kawa może być podana z dodatkami np. kardamonem lub cynamonem. Lekarze raczej odradzają mleko, prawdopodobnie ze względu na laktozę, która w połączeniu z kofeiną jest toksyczna dla organizmu.