Jak w 2020 wybrać ekspres do kawy na sto procent!

Jak w 2020 wybrać ekspres do kawy na sto procent! czyli profesjonalne ekspresy dla gastronomii ie parzeniem i przygotowywaniem kawy. Istnieją specjalne szkolenia dla baristów, często prowadzone przez firmy zajmujące się dystrybucją wysokiej jakości kawy. Kursy dla baristów obejmują naukę takich

Dodane: 31-07-2020 11:10
Jak w 2020  wybrać ekspres do kawy na sto procent!

Prowadzenie szkoleń dla baristów

profesjonalne ekspresy dla gastronomii
profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Termin barista pochodzi z języka włoskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza barmana. Osoba zwana baristą zajmuje się profesjonalnie parzeniem i przygotowywaniem kawy. Istnieją specjalne szkolenia dla baristów, często prowadzone przez firmy zajmujące się dystrybucją wysokiej jakości kawy. Kursy dla baristów obejmują naukę takich umiejętności, jak rozpoznawanie gatunków kawy, przygotowywanie kawy różnymi metodami parzenia oraz odpowiednie podawanie i dekorowanie napoju. Kursy dla baristów są prowadzone przez doświadczone osoby, które dysponują szeroką wiedzą na temat kawy oraz sposobów jej przyrządzania. Szkolenia mogą być prowadzone indywidualnie lub w grupach. Szkolenia dla baristów są dobrym sposobem na przeszkolenie pracowników zatrudnionych w branży gastronomicznej. Na kurs dla baristów mogą się wybrać także osoby chcące we własnym zakresie poszerzyć swoją wiedzę o rodzajach i gatunkach kawy. Kurs dla baristów może obejmować także naukę z zakresu obsługi klienta kawiarni lub innego lokalu, co również jest przydatną umiejętnością.


Kawa do biura

Kawa jest napojem uwielbianym przez szerokie grono osób i stanowi najpopularniejszą używkę na świecie. Obecnie kawy można się napić niemal wszędzie, czy to w kawiarni, czy w domowym zaciszu, a także coraz częściej w biurach i szkołach. W biurach wielu firm oraz instytucji znajdują się specjalne pomieszczenia dla pracowników, w których mogą zaparzyć herbatę, zostawić lunch lub przyrządzić kawę. Coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na zakup ekspresu do kawy, który jest do dyspozycji wszystkich pracowników, co zwiększa wydajność pracy oraz pozwala na oszczędność czasu, ponieważ pracownicy nie muszą wychodzić z biura po kawę. Kawa do biura nie musi być tak wysokiej jakości, jak kawa używana w gastronomii, można jednak kupić wysokiej jakości kawę ziarnistą w dobrej cenie za pośrednictwem dystrybutora. Wysokiej jakości kawa ziarnista, którą można przyrządzić w ekspresie w miejscu pracy, z pewnością będzie stanowiła miły dodatek dla pracowników. Włoskie kawy idealnie nadadzą się do biura ze względu na swój wyrazisty smak oraz aromat.


Ile kosztuje dobra kawa ziarnista

Współcześnie kawa nie jest towarem tak ekskluzywnym, jak niegdyś. Obecnie kawę pije się w wielu miejscach na świecie i stanowi jeden z najczęściej eksportowanych towarów. Niemal w każdym sklepie można znaleźć paczki ze zmieloną lub rozpuszczalną kawą, jednak zakup wysokiej jakości kawy ziarnistej nie jest już tak prosty. Dystrybutor kawy zajmuje się sprowadzaniem wysokiej jakości ziarnistej kawy wprost od producenta, a później sprzedażą kawy klientom na danym obszarze. Ceny kawy ziarnistej, która jest wysokiej jakości, będą się różniły w zależności od tego, z jakich upraw pochodzi kawa oraz od tego, jaką metodę palenia ziaren wykorzystano. Wysokiej jakości kawy ziarniste muszą nieco kosztować, chociażby z tego względu, że proces ich uprawy oraz właściwej obróbki wymaga więcej czasu. Za jedne z najlepszych jakościowo kaw są uważane kawy włoskie, pochodzące od włoskich producentów. Cena na kilogram dobrej jakości kawy ziarnistej to wydatek od okołu 50 złotych, mogący sięgać aż do 120 złotych, w zależności od wybranej mieszanki ziaren kawowca.


Jak przechowywać kawę ziarnistą

Kawa jest ulubionym napojem wielu osób, który jest bogaty w kofeinę znaną ze swoich pobudzających właściwości. Wysokiej jakości kawa ziarnista powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, żeby nie stracić swojego smaku oraz aromatu. Odpowiednie przechowywanie kawy bywa kluczowe dla zachowania jej walorów smakowych, zwłaszcza przy bardziej delikatnych nutach i aromatach. Kawę ziarnistą zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej w szklanych słoikach ze szczelną pokrywką. Ponadto kawa ziarnista nie powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, ponieważ dostęp do światła może być dla ziaren kawy szkodliwy. Najlepiej więc przetrzymywać słoik z ziarnami kawy w zaciemnionej szafce lub spiżarni. Wysokiej jakości kawa, zarówno mielona, jak i ziarnista, nie powinna mieć dostępu do powietrza, ponieważ w ten sposób może stracić na aromacie. Zwłaszcza kawa już uprzednio zmielona powinna być zamknięta w jak najbardziej szczelnym pojemniku, ponieważ szybciej traci swój aromat, niż kawa ziarnista.